/kisa/images/index/2-index.jpg /kisa/images/index/3-index.jpg /kisa/images/index/1-index.jpg /kisa/images/index/4-index.jpg

Mededelingen

Statistieken:
Online: 0 leden en 7 bezoekers

Geschiedenis

 

Geschiedenis
De oorsprong van deze zelfverdedigings- en vechtkunst ligt in Korea en wordt ook wel eens vergeleken met shotokan karate. Alhoewel de wering en standen ongeveer hetzelfde zijn als bij shotokan karate, legt taekwondo meer accenten op de ontwikkeling van traptechnieken, beweeglijkheid en aaneenschakelingen van diverse technieken (dynamischer). Echter, voor de duidelijkheid moet gesteld worden dat Taekwondo op de manier van de oude grootmeesters ook een significante rol heeft voor het gebruik van de vuisten.
De naam Taekwondo is afgeleid van taekgyeon. Taekgyeon was een vorm van zelfverdediging die reeds meer dan 1300 jaar geleden bestond. Hoewel er dus enig verwantschap bestaat tussen taekgyeon en taekwondo is deze slechts oppervlakkig. Behalve dat in beide sporten de beoefenaars zich veel van traptechnieken bedienen zijn er verder geen overeenkomsten en verschillen de traptechnieken enorm. Men probeert vaak om taekwondo een langere geschiedenis toe te dichten dan historisch kan worden bewezen de link tussen taekwondo en taegkyon in stand te houden. Taekwondo is vrij recent ontstaan uit Japans karate. Ondertussen heeft taekwondo zich echter ontwikkeld tot een op zich zelf staande unieke stijl.
Alle Taekwondo scholen zijn ontstaan vanuit vijf oorspronkelijk kwans die besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl.
Deze kwans zijn:
Cheong Do Kwan - In 1944 opgericht door Won Kyuk Lee
Mu Deok Kwan - Na 1946 opgericht door Hwang Kee.
Song Mu Kwan - Opgericht op 11 maart 1946 door Byung Jick Ro
Kwon Bop Bu/Chang Mu Kwan - In 1946 opgericht door Byung In Yon
Yeon Mu Kwan/Jidokwan - Opgericht op 3 maart 1946 door Sang Sup Chun
Invloedrijke kwans die zich later aansloten zijn:
Han Mu Kwan - In 1954 opgericht door Kyo Yoon Lee. Zijn kwan was een aftakking van Yun Moo Kwan/Jidokwan.
Oh Do Kwan - In 1955 opgericht door Choi Hong Hi, Tae Hee Nam en Cha Kyo Han. Deze kwan was een aftakking van Chung Do Kwan.
Gang Deok Won - Opgericht in 1956 door Chul Hee Park en Jong Pyo Hong. Deze kwan was een aftakkiing van Kwon Bop Bu/Chang Mu Kwan.
Jung Do Kwan - Opgericht in 1956 by Yong Woo Lee. Ook deze kwan was een aftakking van Chung Do Kwan.
De naam Taekwondo is bedacht door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi in 1955, nadat een deze scholen zich verenigd hadden in de Koreaanse Taekwondo Associatie (K.T.A.). Later ontstonden vanuit afsplitsingen andere stijlen, zoals Tang Soo Do. In 1966 werd de International Taekwondo Federation opgericht als eerste wereldwijd verspreidde Taekwondo bond.
 
Taekwondo, Olympische discipline
Nadat de sport vanaf de Olympische Spelen in Seoel van 1988 als demonstratiesport was geïntroduceerd, maakte de sport tijdens de Olympische Spelen van Sydney (Australië) in 2000 haar debuut als Olympisch Zomersport. Een historisch hoogtepunt voor het WTF Taekwondo. Sparren (het vrije gevecht) was voor het eerst een officiële discipline. Het competitiereglement voorzag 4 gewichtsklassen voor de heren, en 4 voor de dames
 
Training
Taekwondotraining omvat de volgende onderdelen:
Techniektraining: standen, trappen, stoten en weringen (blokkeringen)
Stijlvormen (Tul of Poomsee): uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen)
Sparren (Matsogi of Kyorugi): één-, twee- en driestapsparren, vrij sparren, gearrangeerd sparren en het traditionele sparren.
Breektesten (Kyok of Gye-pa) het breken van planken en dergelijke, door middel van van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de snelheid van belang en niet zozeer de kracht.
Zelfverdediging (Ho shin sul): het nabootsen van de realiteit, waarbij ook geoefend wordt zich te bevrijden uit verwurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.
 
Materiaal
Tijdens de training draagt de taekwondo-beoefenaar een zogenaamde dobok. De taekwondo-dobok is deels afgeleid van de traditionele Koreaanse hanbok. Om de middel draagt de taekwondobeoefenaar een band, ti genaamd.
Tijdens WTF sparring wedstrijden is het vooral de hogu, borstbeschermer (pantser), van de spelers die meteen in het oog springt. De blauwe hogu wordt aangeduid met de chong en de rode hogu met hong. De hoofdbeschermer wordt officieel een morri bohodae genoemd, maar wordt tegenwoordig ook door Koreanen aangeduid als headgear.
 
Doelstellingen van het Taekwondo
1.      Hoffelijkheid: Beleefd zijn tegen elkaar, eerlijk zijn, respect tonen voor de leraar en voor mensen die ouder zijn dan jezelf.
2.      Integriteit. In het Taekwondo zijn eerlijkheid en oprechtheid heel belangrijk.
3.      Doorzettingsvermogen.
4.      Zelfbeheersing. Dit is heel belangrijk bij Taekwondo, zowel binnen als buiten de dojang.
5.      Enorme geestkracht. Een oprechte Taekwondo student moet zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet laten afschrikken.
6.      Concentratie. Het begrip Jip-Joong wat geconcentreerde kracht betekent verwoordt dit. Het wijst op de concentratie van die spieren, voor de beweging naar het doel, in een korte tijd. Hierbij bewegen de heup en buik eerder dan de ledematen. De beweging is 'lateraal' (zijwaarts) en verticaal. De concentratie van die spieren voor ontspannen en inspannen. Deze behelst tegenkracht, concentratie, balans, beheersing van de ademhaling, massa en snelheid.
 
Organisaties
ITF - International Taekwondo Federation Opgericht in 1966 door generaal Choi Hong Hi zes jaar voor hij verbannen werd uit Zuid-Korea. In 1980 introduceerde Choi Hong Hi taekwondo in Noord-Korea. ITF taekwondo is de traditionele vorm en kijkt naar de technische beheersing en de esthetische uitvoering van technieken in de stijlvormen en het sparren. Die gebaseerd zijn op de wetten van de fysica. Bij deze vorm mag je de tegenstander tijdens het sparren op het hoofd (geen achterhoofd), voorzijde (tot op bandhoogte) en zijkant van het lichaam gecontroleerd raken (met voet- èn handtechnieken). ITF behandelt ook sterk de zelfverdediging. Sinds kort heeft de ITF een hoofdkwartier in Seoel, Zuid-Korea, en is er sprake van toenadering tot de WTF.
 
WTF - World Taekwondo Federation Het WTF Taekwondo is in de vroege jaren van het Taekwondo ontstaan. Door politieke ruzies tussen Noord- en Zuid-Korea is de sport die toen één eenheid was gesplitst in twee verschillende sporten: Het ITF en WTF. Het ITF ontstond na een bezoek van de grondlegger van Taekwondo, Generaal Choi Hong Hi, aan Noord-Korea. Zuid-Korea zag dit als een provocatie en nam maatregelen om van de nationale sport een "eigen" taekwondostijl te ontwerpen. Hieruit is het WTF ontstaan wat opgericht is in 1973. Inmiddels is WTF taekwondo een (Olympische) sportvorm van taekwondo en omvat veel sparren met onder andere toque, helm, vest en scheenbeschermers; deze vorm is vol contact, alhoewel er met de handen niet op het hoofd mag worden geraakt. In 2004 komt de WTF negatief in de pers door de arrestatie van de corrupte Un-Yong Kim. De WTF fungeert slechts als organisator van evenementen. Het WTF curriculum is in handen van het Wereld Taekwondo Hoofdkwartier, beter bekend als Kukkiwon. In 1994 werd de DVD-set "standaardstijl" gepubliceerd door het Kukkiwon. Eindelijk werden de poomsetechnieken vereeuwigd onder leiding van grootmeester Kyu-Hyun Lee. In 2006 werd voor de eerste maal in de geschiedenis ook een W.K. Poomsee (stijl) ingericht worden. Het 2-jaarlijkse WK Sparring is dan al sinds 1973 bezig.
Mijn Ki-Sa login
Ooievaarspas
Train gratis met je ooievaarspas
Laatste afbeeldingen:
Laatste reacties:
 
door: Lily-Mae Hogervorst om 20:36 op 22 Jan
Ik ben zoo blij dat ik ben geslaagd.  

©2011 Copyright Stichting Ki-Sa alle rechten voorbehouden. Niet geauthoriseerd gebruik van de gehele of delen van deze website is verboden.

Sinoxi powered by Oxivio